De fretten die verwend willen worden

Klik op het hartje voor de fretten die verwend willen worden

Verwende fretten

Klik op smiley voor de fretten die al verwend zijn door kerstmannen en kerstvrouwen

07_natascha2Om de adoptiefretten en fretten in de opvang een mooie Kerst te bezorgen, vond in 2007 voor de derde keer de Kerstactie plaats. In diverse frettenopvangen zaten (en zitten) nog fretten die om welke reden dan ook niet geplaatst (kunnen) worden. Sommige zitten er nog maar kort, andere fretten wachten al meer dan een jaar op hun baasje. Maar die laat soms lang op zich wachten. En dus blijven de fretten in de opvang, geduldig verzorgd door de medewerkers van de opvang.

Frettenopvangen
Tijdens de Kerstactie is er speciale aandacht voor de honderden fretten die jaarlijks in Nederland in een opvang terecht komen. Deze fretten worden om uiteenlopende redenen daar gebracht. Deze dieren hebben allemaal een ding gemeen: ze verdienen het niet om 'afgedankt' te worden. Via de Kerstactie worden deze fretten niet alleen extra verwend, maar wordt er ook aandacht besteed aan de frettenopvangen. Want zij zijn het die niet alleen in december, maar gedurende het hele jaar vol liefde de fretten opvangen. Er namen fretten deel aan de kerstactie uit de Frettenstichting, dierenasiel h'Onderdak, Natascha's Frettenopvang, Frettenopvang Tuikwerd, Frettenopvang Lelystad en uit België deden mee VZW Dierengeluk en VZW De Fret.

Bedankt allemaal!! Voor alle zorgen, tijd en liefde die jullie aan de opvangfretten geven!! 
 
Kerstmannen
Op verschillende manieren konden de opvangfretjes gesteund worden. Er konden kerstpakketjes gestuurd worden naar de opvangfretten. Maar er kon ook voor gekozen worden om spullen via de speciale Kerstactie webwinkel te versturen of geld over te maken.  En natuurlijk was het mogelijk om opvangfretjes (financieel) te adopteren of in huis te nemen! Inmiddels zijn een aantal kerstfretten herplaatst. Helaas zijn er ook enkele fretten overleden tijdens of na de Kerstactie.

De opvangfretjes willen graag de volgende mensen bedanken. Zij hebben meegedaan aan de Kerstactie:

A van Klaveren

Marit en Bjorn

Anita Vlaming

Marjan Nederveen

Anne-Marie

Martha Zanders

Anne-Marie

Mayke van Wijk

Betje en Frans

Merian

Binky-Boy, Muts & Doos Boogie-Man & Boeksie

Milena van Wooning

Carine Deskamps

Monique Pet

Chaimel

Monique Pet

Charlotte Bersée

Nanda

Cindy Hoogendoorn

Natascha Schellekens

Conny Roskam

Nathalie Beeksma

Corrie Stienen

Natscha Schellekens

Cynthia Nooijens

Nick van der Meulen

Danielle van Zadel

Niels Blijleven

Deborah van Damme

Pamela van der Kooij

Diana van Weelie

Patricia

Eefje

Patricia van Hoogen

Erik Thijssen

Petra Ippel

Esther van Tankeren

Ramona van der Vorst

Esther van Wijk

Rie Cobran

Fokko en Yvonne

Riena Helferrich

Frettenhotel

Rob Rijnbach

Gwendolyn van Veen

Robert Scholtens

Helen Willemse

Roger van Klaveren

Ilse

Ron van Schagen

Inge van Rooij

Samentha van Klaveren

Ingeborg

Sandra Dost

Ireen Straatman

Sanne van der Vorst

Irma Siemons

Sarah

Jacqueline Knubben

Shaka

Jiska Roessen

Sonia Cramer

Joos

Stephanie Franke

Joshua

Stephenie Baas

Joyce Slagt

Stichting De Fret

Karlijn Bootsveld

Suus Schalken

Kick Koopman

Veronie Bolder

Kitty van Tilborg

Wendy van den Steen

Kyra

Wil Schijf

Leonie de Visser

Willeke Lanting

Marco Brouwer

Wilma en Marcel Verhey

Margriet Baas

Wim de Wolff

Marianne Boymans

Wim en Ingrid

Marissa

 

Hieronder leest u de verhalen vanuit de opvangen:

07_honderdakh'Onderdak uit Bergen op Zoom
We hebben met de kerstactie weer heel wat cadeautjes voor de fretten gekregen. Bij de meeste cadeaus zaten briefjes van de gevers. Die mensen hebben we kunnen bedanken. Er waren ook cadeaus zonder afzender. Middels dit bericht willen we al die mensen ook hartelijk bedanken! Met de tunneldeken zijn ze helemaal gelukkig. Ze gaan onder de deken door, tussen de gangen door of ze spelen op de deken.

Iedereen weer hartstikke bedankt!!!!
Groetjes, Els

VZW Dierengeluk uit België

Eerste bericht tijdens de kerstactie: "Gisteren heb ik het groot karton ontvangen, ik was een beetje beschaamd omdat de mensen zoveel gegeven hebben, wij zijn het niet gewend. Er werden al 2 kartons geleverd, eentje met van alles en eentje met speelgoed. Ik kan jullie niet genoeg bedanken dat we hebben mogen meedoen". Tweede berichtje: "Gisteren heb ik het laatste pakket ontvangen en ik moet alleszins zeggen dat het een succes is voor onze fretjes. Ik had nooit kunnen denken dat we zoveel geschenkjes, snoep, speelgoed hangmatjes, slaapzakken enz. gingen krijgen. Het oude en versleten gerief kan ik nu ruilen voor nieuwe dingen. Femke en Tilly zijn geadopteerd. Diesel is jammer genoeg overleden, het was al een oudere fret en hij is nog een paar weken verwend geweest door de geschenkjes van de kerstactie. Ondertussen zijn er 5 fretjes toegekomen, en ze profiteren volop van het speelgoed (de slurf, de grote mat met een doolhof enz...). " Berichtje namens de fretten: Wij Angel, Kyra, Rambo, Ramboline,Chi-Chi, Coi-Coi,Tessa, Diesel, Tilly en Femke hebben een kerstfeest van ons leven gekregen en willen u graag bedanken voor uw deelname om kerstman te spelen. 

07_dierengeluk2

Eigenlijk is het een grote verrassing voor ons, dat wij Belgische fretjes mochten deelnemen aan jullie Nederlandse kerstactie. Wij werden bedolven onder de speeltjes, snoepjes, hangmatjes, slaapzakken, doolhofmat... teveel om op te noemen. Ook financieel werden we geholpen. Het interieur van ons kooien is dan ook helemaal veranderd, de versleten hangmatjes werden vervangen door zachte hangmatjes of slaapzakken en we vinden het zalig om te slapen. We draaien en keren ons, zodat alles terug ons geurtje krijgt, want dit moet ook gedaan worden. Ook als we onze pootjes strekken en vrij uurtje hebben moet al het nieuwe speelgoed onderzocht worden. Dus wij kunnen jullie verzekeren, dat we veel werk hebben gekregen. Nu is het relaxen en genieten geblazen. Bedankt!

Frettenopvang Lelystad
07_lelystadDe kerstactie van de stichting was voor de frettenopvang weer een groot feest dat dagen duurde. De man die de pakjes bracht, wist niet hoe hij het had. Bijna iedere dag kwam hij aan de deur. En er kwam van alles binnen! Van snoepjes tot slaapzakjes en speeltjes. Noem het maar op en ik kreeg het binnen. Voor Max een grote doos met ballen waar hij helemaal weg van was. Hij is intussen geplaatst en z'n ballen kreeg hij mee! Ook voor Masja kwamen er veel cadeautjes binnen. Helaas ging het tussen kerst en Nieuwjaar steeds slechter met haar. Ze begon het benauwd te krijgen en ook merkten we dat ze pijn had. We wilden haar niet langer laten lijden en hebben haar laten inslapen. We missen haar erg.

Alle mensen die ons zo hebben verwend en ook de mensen die ik niet persoonlijk kon bedanken, omdat er geen adres bekend was en de mensen die een donatie hebben gedaan heel heel erg bedankt!!

Mokjes uit de opvang Lelystad en de hartelijke groeten van Rie Corbran
 
07_tuikwerdFrettenopvang Tuikwerd uit Delfzijl
De maand december was weer erg spannend hier in de opvang. Elke middag weer kijken of er ook een pakje gebracht werd door de postbode. En geloof ons, regelmatig werden we weer verrast. De fretten vonden het ook geweldig,die kregen allemaal hangmatten en slaapzakken. Die lagen er dus heerlijk bij met de kerst. Ook waren er een aantal speelslurven bij wat voor de nodige speelpret zorgde. Iedere keer een andere slurf en niet te vergeten het spannende labyrint. Al met al vervelen ze zich hier niet nu, na het spelen nog een snoepje. Die waren er ook bij en de voerbakjes zijn ook goed gevuld. Zeker een groot succes dit jaar en we willen iedereen graag bedanken voor alles.
 
Namens ons jullie ook bedankt!
Groetjes Fokko en Yvonne

Frettenstichting uit Breda

Wij dromen van een frettig kerstfeest

Ook dit jaar was de FrettenStichting weer uitgenodigd om mee te doen met de Kerstactie van Stichting de Fret. Dit jaar was ons doel om, buiten een paar fretten extra in het zonnetje te zetten, onze drinkflessen in de opvang te vervangen. Eerst liepen we alle kooien af om een aantal fretten uit te kiezen die wel wat extra's mochten hebben. Als je zo al die kooien afloopt, gun je ze eigenlijk allemaal iets extra's. Maar uiteindelijk moet je toch kiezen. Toen we onze groep compleet hadden, was het flessen tellen die vervangen moesten worden. Netjes werden onze genomineerde fretten en de verlanglijstjes opgestuurd en toen brak een tijd van spanning af of er Kerstmannen en vrouwen waren die iets met deze lijstjes konden. Al vrij snel bleek dat de Kerstmannen en vrouwen dit jaar zeer gul waren. Ons doel om de opvang te voorzien van nieuwe flessen was al snel bereikt. Het verlanglijstje van onze fretten werd zeker niet vergeten, hangmatjes, Waltham, speeltjes en slaapzakjes vlogen door de virtuele schoorsteen. Het leek bijna een Kerst die te mooi was om waar te zijn, en dat bleek zo te zijn.

Wij kregen op 24 december nieuws dat er in het Noorden van het land een aantal fretten in een opvang het heel zwaar hadden. Op kerstavond zijn wij in samenwerking met de Frettenopvang Tuikwerd vertrokken naar de desbetreffende opvang om te kijken hoe de situatie daar was. Bij aankomst bleek de noodkreet te kloppen, de fretten bevonden zich in slechte omstandigheden. De kooien waren vies, de poepbakken waren vies en de fretten zagen er verwaarloosd en ondervoed uit. Direct is besloten om in te grijpen. We hebben 10 fretten meegenomen naar een dierenarts in de nabije omgeving. De dierenarts heeft deze fretten grondig onderzocht en na het afgeven van een medische verklaring dat de fretten verwaarloosd waren hebben wij ons over de dieren ontfermd. De 10 fretten, 5 mannetjes en 5 vrouwtjes variërend van 2 tot 5 jaar werden verdeeld over de twee opvangen. Zes fretten gingen naar de Frettenopvang Tuikwerd en de overige vier naar de FrettenStichting. Daar begon een periode van rust, aansterken en heel veel liefde geven om ze nog een goede kans te geven. Tien fretten redden op kerstavond, dat is iets speciaals, en het verhaal van de 10 kerstengeltjes was een feit. Het was zo indrukwekkend dat deze kerstengeltjes snel nog ingeschreven werden in de kerstactie. Toen bleek dat het kerstgevoel bij veel mensen op de juiste plaats zat. Overal kwamen cadeaus vandaan om deze kerstengeltjes nog een mooie kerst te geven. Waltham, eten, slaapzakjes en donaties, je kan het zo gek niet opnoemen. Voor hen en ook voor ons werd het een onvergetelijke kerst.

Alle kerstfretten, en in het bijzonder de 10 kerstengeltjes en de FrettenStichting willen de geweldige Kerstmannen en vrouwen bedanken! We hebben met z'n allen een mooie frettige kerst gehad en zonder deze mensen was dit niet gelukt. En de 10 kerstengeltjes? De zes die naar Frettenopvang Tuikwerd zijn gegaan, zijn inmiddels geplaatst. Van de vier die naar de FrettenStichting zijn gegaan, hebben er twee een nieuw plekje gevonden.

Natascha's frettenopvang

Het is kerst geweest voor de fretjes in de opvang

De kerstactie is weer een geweldig feest geweest voor sommige fretjes. Slaapzakjes, hangmatjes, waltham, prooi, labyrinth, een Sander, drinkflesjes, fleecedekens, financiële steun, het is allemaal goed ontvangen. De andere fretjes mochten ook genieten hiervan, wat zijn ze toch sociaal hier! Het eerst pakketje was voor Freddy, die het geweldig vond om het papier eraf te halen. Toen het niet lukte, wilde hij het meenemen achter de bank om het vervolgens open te eten. Aangezien er zakjes waltham in zaten, vond ik het niet zo'n goed plan. Het wordt dan een beetje plakkerig op de vloer... Eind december kwam de bestelling prooi aan. Maar liefst 2 kratjes werden er binnengedragen. Muggie en Bink hebben er letterlijk en figuurlijk met hun neus in gezeten. En dan Grietje, mijn mooie lieve meisje, hoe heerlijk zij haar groene mandje vond en vindt. Cheeky vindt de hangmatjes heerlijk, en als die in de kooi hangen is hij er niet uit te slaan. 

07_natascha1 07_natascha3  

 

Het labyrint wordt hier dagelijks voor vele fretjes gebruikt. De ene vind het heerlijk om de tunnels te volgen en mokkend eruit te rennen. Bommeltje vind het heerlijk om met zichzelf te kroelen op het zachte stof. In de Sander vind ik vaak de slapende fretjes. Vooral Merlin vind het heerlijk om in een "arm" te slapen. Helaas heeft Mini er wat minder van mogen genieten, ze is op 28 januari ingeslapen. Wel heb ik hele tevreden foto's op haar slaapzakjes en hangmatjes. En zo kan ik nog door blijven gaan. Kortom, het is weer eens een geslaagde actie geweest waar ik met plezier naar terugkijk.

Groetjes en iedereen bedankt,
Natascha 

VZW de Fret uit België
In de opvang van VZW De Fret
Was het in december dikke pret

We mochten meedoen met de kerstmannenaktie dit jaar,
En we ontvingen donaties hier, en hangmatjes daar.

Alle opvangfretten vonden het héél fijn,
Om een extra verwend te mogen zijn.

Zelfs Xeno en Nikki vonden hun Gouden mand,
Dat maakte het voor hen ééns zo plezant.

Bedankt lieve mensen, voor de donaties groot of klein,
Bedankt ook SDF, om ons ook Kerstfretten te laten zijn!

Mariën Rachel


Namens alle 77 Kerstfretten: Bedankt!!